Undgå at skade din familie og din bolig, når du skruer ned for varmen

Profilbillede
dato

Energikrisen truer med at kaste en mørk og kold skygge over os gennem vinteren, og vi forsøger alle at finde steder, hvor vi kan spare penge. Men pas på, hvor meget du skruer ned for varmen. For lave temperaturer kan påvirke indeklimaet og skade dit helbred og din bolig. Du kan også risikere, at din forsikring ikke dækker, hvis din bolig eller sommerhus ikke har været opvarmet tilstrækkeligt.

Der er mange steder, vi med lidt ekstra omtanke og kreativitet kan reducere vores energiforbrug. Men det er vigtigt, at du i din iver efter at spare ikke risikerer at gøre mere skade end gavn.

- For mange af os er der gået sport i at spare, så vi kan holde på vores penge, men vi skal passe på, hvor meget vi f.eks. skruer ned for varmen. Et dårligt indeklima kan være skadeligt for dig og din bolig.

- Det kan gøre dig syg, og det kan give problemer med fugt, råd og skimmelsvamp, som kan gøre stor skade på din bolig. Det kan også ende med, at din forsikring ikke dækker, hvis din bolig ikke har været opvarmet tilstrækkeligt,” lyder det fra Lene Harvig, kommunikationschef i Gartnernes Forsikring.

Skru ned for varmen med omtanke
Hvis du vil skrue ned for varmen – og varmeregningen – skal du gøre det med omtanke, så du hverken skader dit eller din families helbred eller skader din bolig. Gartnernes Forsikring har samlet følgende gode råd til dig.

  1. Bevar en konstant varme
  2. En god og konstant varme på min. 18 grader holder luftfugtigheden nede og forebygger fugtskader og skimmelsvamp.
  3. Undgå store temperaturskift
  4. Store temperaturskift kan skabe kondens, som kan udvikle sig til skimmelsvamp, og på sigt råd.
  5. Hold samme temperatur i alle rum
  6. Det er ikke en god løsning at slukke helt for varmen eller sænke temperaturen markant i de rum, du ikke bruger. Det kan skabe kuldebroer og kondens og give fugtskader.
  7. Luft ud

God udluftning er noget af det vigtigste, du kan gøre for at bevare et godt indeklima.

Luft ud kortvarigt flere gange om dagen, f.eks. 5-10 minutter 3 gange dagligt, lav gennemtræk på én gang, så du får en optimal luftudskiftning – og lad ikke vinduer stå åbent over længere tid, så rummet køles helt ned - det kan give kondens og fugt. 

Læs flere gode råd her: Sådan sikrer du et sundt indeklima

Skal mit sommerhus være opvarmet, når jeg ikke bruger det?
Ejer du et sommerhus, har du nok overvejet at spare endnu mere på energien i de perioder, du ikke bruger huset. Men også her er det vigtigt, du tænker dig godt om. 

- Hvis du vil bruge dit sommerhus over vinteren, er det er vigtigt, at du holder det opvarmet og ventileret, selvom du ikke er der, for at undgå skader. Mange er ikke klar over, at forsikringen ikke dækker frostskader, hvis huset ikke er tilstrækkeligt opvarmet.

- Forsikringen dækker nemlig ikke frostskader, der kunne være forudset og undgået ved at tage de rette forholdsregler. Vælger du at lukke dit sommerhus helt ned, så husk derfor at tage alle de nødvendige forholdsregler, forklarer Lene Harvig, Kommunikationschef i Gartnernes Forsikring, og deler disse tre gode råd til sommerhusejere.

  1. Sørg for, at alle rum i huset har en konstant temperatur på min. 10-12 grader.
  2. Indstil din varmepumpe på ”frostsikring”, der sørger for at ventilere huset og fordele varmen.
  3. Åbn alle døre, skabslåger m.m., så varmen kan komme rundt overalt.

Få flere gode råd her: Sådan gør du dit sommerhus vinterklar

Kilde: Gartnernes Forsikring
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.